Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D wordt ook vaak balansventilatie genoemd. Bij dit systeem wordt zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht door middel van ventilatoren geregeld. Omdat het systeem zo ingeregeld wordt dat er net zoveel lucht de woning in wordt gebracht als er wordt afgevoerd is de luchthoeveelheid in balans.

Warmte-Terug-Winning

Bij balans ventilatie met Warmte-Terug-Winning zijn 2 ventilatoren (t.b.v. toevoer en afvoer van lucht) samengebouwd in 1 kast waarin ook filters en een warmtewisselaar gemonteerd zijn. Dit wordt dan een warmte-terugwin-unit genoemd. De verse buitenlucht wordt via filters door de warmtewisselaar geleid waar de warmte uit de afgevoerde lucht zoveel mogelijk (ongeveer 80-95%) wordt overgedragen. De vervuilde lucht wordt via een filter door dezelfde warmtewisselaar naar buiten afgevoerd. In de warmtewisselaar wordt dus de meeste warmte overgedragen aan de naar binnen gebrachte lucht. De lucht wordt via een kanaalstelsel en roosters ingeblazen in de woon- en slaapkamers en via een ander kanaalstelstel uit de keuken, de badkamer en het toilet worden afgezogen.

klachten kunnen eigenlijk altijd worden herleid naar onzorgvuldig ontwerp of installatie en/of de inregeling van de WTW-unit en rozetten

Zomernachtkoeling

Tegenwoordig worden de WTW-units voorzien van een automatische bypass. Hierdoor is het mogelijk om in de nacht, als de buitentemperatuur relatief laag is de woning te doorspoelen met koelere lucht waardoor de woning enigszins koeler zal worden en oververhitting van de woning kan worden voorkomen.
Het systeem is goed te regelen en door de filters en het opwarmen van de toevoerlucht zal de lucht niet alleen warm maar ook schoon in de woon- en slaapkamers worden toegevoerd.

Klachten

De meest gehoord klachten over balans ventilatie zijn geluids- of tochtklachten. Deze klachten kunnen eigenlijk altijd worden herleid naar onzorgvuldig ontwerp of installatie en/of de inregeling van de WTW-unit en rozetten.

Onderhoud

Bij balansventilatie met Warmte-Terug-Winning zijn filters gemonteerd. Dit is zeer bevorderlijk voor de kwaliteit van de binnenlucht maar als deze niet regelmatig gereinigd of vervangen worden zal dit resulteren in een hoger energiegebruik en een hogere geluidproductie door de WTW-unit. De filters van een WTW-unit dienen daarom tenminste 1 keer per jaar vervangen te worden.

Varianten

In de laatste jaren zijn er meerdere varianten van systeem d ontwikkeld.

  • D1, centrale mechanische toe- en afvoer van lucht zonder WTW.
  • D2, centrale mechanische toe- en afvoer van lucht met WTW.
  • D3 (VST5), centrale mechanische toe- en afvoer van lucht met WTW. Sturing op basis van CO2.
  • D4a, mechanische toe- en afvoer van lucht met WTW en tijdsturing.
  • D4b, mechanische toe- en afvoer van lucht met WTW en tijdsturing, Het systeem is verdeeld in 2 of meer zones.
  • D5a (VST5), centrale mechanische toe- en afvoer van lucht met WTW, Het systeem is verdeeld in 2 of meer zones. Sturing op basis van CO2 in, tenminste, de woon- en hoofdslaapkamer.
  • D5b, de centrale mechanische toe- en afvoer van lucht met WTW, Het systeem is verdeeld in 2 of meer zones. Sturing op basis van CO2 in, tenminste, de woon- en hoofdslaapkamer.
  • D5c, centrale mechanische toe- en afvoer van lucht met WTW. Sturing op basis van CO2 in, tenminste, de woon- en hoofdslaapkamer.

 

Gestapelde bouw

De bovengenoemde systemen worden ook toegepast in de gestapelde bouw waarbij het mogelijk is om elk appartementen te voorzien van zijn eigen WTW-unit of een collectieve WTW-unit. Het is mogelijk dat elk appartement eigen aansluitingen met de buitenlucht heeft of dat dit gebeurt via collectieve kanalen. Bij collectieve kanalen moet elke aansluiting op het kanaal voorzien worden van een terugslagklep en daar waar het kanaal de schacht in gaat moet een brandklep worden gemonteerd.

 


[Nieuwsbrief title]

 Nieuwsbrief

[Nieuwsbrief formulier]

   

Aanmelden nieuwsbrief