Rechthoekige luchtkanalen

Voor grote luchthoeveelheden of in situaties waar te weinig ruimte is om ronde luchtkanalen toe te passen, worden rechthoekige luchtkanalen toegepast. Het grote voordeel is dat deze kanalen op maat gemaakt kunnen worden. Daardoor is het bijna altijd mogelijk om een kanaal te produceren dat voldoet aan de technische eisen en toch in de beschikbare ruimte past.

De rechthoekige luchtkanalen kunnen in verschillende materialen uitgevoerd worden zoals roestvaststaal, aluminium, PVC minerale wol of hardschuim. Het meest toegepast zijn echter de kanalen van sendzimir (voorverzinkt) staal.

Rechthoekige luchtkanalen worden standaard geproduceerd op een lengte van 1500mm. Aan beide einden van het kanaal worden dwarsverbindingen toegepast. Deze dwarsverbindingen kunnen, afhankelijk van de producent, aan het kanaal worden bevestigd. Dit kan door middel van lassen, walsen, doordrukkingen, popnagels of zelf borende parkers. De luchtkanalen kunnen door middel van deze dwarsverbindingen aan elkaar gemonteerd worden met clips, schuiflijsten of klemmen. Voor de luchtdichtheid tussen de dwarsverbindingen moet een afdichtband met gesloten celstructuur worden aangebracht. De (inwendige) afmetingen van de luchtkanalen worden aangegeven in mm. Er zijn veel standaardafmetingen.

Vormstukken

Voor het maken van een luchtkanaalsysteem zijn ook bochten, verloopstukken, aftakkingen en splitsingen nodig. Bij rechthoekige kanalen spreken we dan over vormstukken. Deze vormstukken worden altijd op maat gemaakt. Voor deze vormstukken gelden specifieke kwaliteitseisen. Zo moeten er bij bochten schoepen voor de luchtgeleiding worden aangebracht en moet bij splitsingen de verhouding van de luchthoeveelheid per aftakkingen doorgerekend worden in de verhoudingen van de afmetingen van het kanaal. In elk kanaalsysteem moeten instelkleppen worden opgenomen om de luchthoeveelheid in het kanaal of deel kanalensysteem goed in te kunnen regelen. De vormstukken worden, net als de rechthoekige kanalen, voorzien van dwarsverbindingen waarmee deze aan elkaar of aan een kanaal gemonteerd kunnen worden.

Kwaliteit

De Luka is de Nederlands vereniging van Luchtkanalenfabrikanten. De Luka en haar leden ontwikkelen kwaliteitseisen op het gebied van luchtkanalen en kanaalsystemen. Door regelmatig audits te doen bij producenten en installateurs, is er een goede controle op de kwaliteitseisen.

Normen

NEN-EN 1505 Afmetingen dunwandige metalen luchtleidingen
NEN-EN 10143 en NEN-EN 10346 dikte en toleranties zinklaag
NEN-EN 15727 Luchtdichtheid van luchtkanalen en hulpstukken
NEN-EN 12237 Luchtdichtheid van kanaalsystemen
Klik hier voor Luka kwaliteitshandboek

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.[Nieuwsbrief title]

 Nieuwsbrief

[Nieuwsbrief formulier]

   

Aanmelden nieuwsbrief