Tegenstroom warmtewisselaar

Goed ventileren is belangrijk, zeker nu woningen en gebouwen steeds beter geïsoleerd worden. Door een systeem van mechanische ventilatie toe te passen, zorg je ervoor dat frisse lucht het pand binnen komt en muffe, vochtige lucht het pand verlaat. Daarbij is het niet de bedoeling dat de warmte ook ongebruikt verdwijnt. Met een ventilatiesysteem dat gebruikmaakt van warmteterugwinning kun je dit voorkomen én flink op de stookkosten besparen. Daarnaast biedt een dergelijk systeem nog meer voordelen.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning: hoe werkt het?

Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning worden twee ventilatoren gebruikt. Eén ventilator zuigt frisse buitenlucht aan via een centraal aanzuigpunt in het pand. Het leidt deze lucht langs een warmtewisselaar in het systeem en vervolgens via ventilatieroosters in het pand. Een andere ventilator zuigt warme, gebruikte lucht uit het pand af en leidt deze langs het systeem waar het zijn warmte afstaat aan de warmtewisselaar alvorens het pand verlaat. Dit systeem wordt ook wel balansventilatie met warmteterugwinning genoemd. De hoeveelheid inkomende en uitgaande lucht wordt door het systeem nauwkeurig in balans gehouden.

Voordelen van ventilatie met warmteterugwinning

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning biedt vele voordelen. Je bespaart er energie mee en het systeem zorgt ook voor een comfortabel binnenklimaat.

1. Energiebesparing

Bij standaard ventilatiesystemen zonder warmteterugwinning wordt de warme lucht die in het pand aanwezig is onbenut het pand uitgeblazen. Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning benut je alle aanwezige warmte zo goed mogelijk waardoor het rendement van de verwarmingsinstallatie stijgt. Door gebruik te maken van een systeem met warmterugwinning kun je gemiddeld 90% van de warmte terugwinnen. Hierdoor zal de energiefactuur uiteindelijk een stuk lager zijn.

2. Verse buitenlucht wordt gezuiverd

Balansventilatiesystemen hebben het voordeel dat ze voorzien zijn van diverse soorten filters die de lucht zuiveren. Afhankelijk van het type systeem kunnen dat pollenfilters zijn of elektrostatische en anti-bacteriologische filters. Ze moeten vanzelfsprekend wel goed onderhouden worden om goed te kunnen functioneren.

3. Comfort van warmteterugwinning

Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning heb je in de winter geen last van tocht, want de lucht die circuleert is immers voorverwarmd. In de zomer, wanneer opwarming niet gewenst is, kun je een zogenaamde bypass inschakelen waardoor er juist wel verkoelende luchtstromen ontstaan. Het ventilatiedebiet is nauwkeurig in te stellen en kan tijdelijk ook verhoogd worden (tijdens het douchen of koken bijvoorbeeld). In de warme zomermaanden kan het systeem ook ingesteld worden op ‘nachtkoeling’ zodat de woning ’s nachts stevig doorgelucht kan worden en de temperatuur in het pand kan dalen.

Regelmatig onderhoud is noodzakelijk

Het comfort van een systeem met warmteterugwinning en het juiste functioneren ervan, valt of staat met regelmatig onderhoud. Het gaan dan voornamelijk om het regelmatig reinigen en vervangen van de filters. Wanneer dit niet (op tijd) wordt gedaan, kunnen er zich in de filters verontreinigingen gaan voordoen die een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit. Verder is het belangrijk dat de ventilatieroosters regelmatig gereinigd worden zodat de lucht ongehinderd kan circuleren. Een systeem met balansventilatie moet altijd goed ingeregeld worden zodat er voldoende frisse lucht het pand in komt en vervuilde lucht het pand zoveel mogelijk kan verlaten.

Vraag gestuurd systeem

Het is mogelijk om gebruik te maken van sensoren die de luchtkwaliteit in het pand monitoren, zoals het CO2-gehalte. Het ventilatiesysteem kan dan automatisch regelen hoeveel lucht er aan- of afgevoerd moet worden om bepaalde grenswaardes niet te overschrijden. Te veel CO2 in de lucht leidt tot een ‘bedompt’ binnenklimaat en kan leiden tot allerlei (gezondheids-)klachten. Bij een goed functionerend systeem heb je hier geen last van. Het voordeel van een vraag gestuurd systeem is dat je er geen omkijken naar hebt en dat de luchtkwaliteit zoveel mogelijk gewaarborgd is.

De optionele bypass

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning kan voorzien worden van een automatische of een handmatige bypass. Dat wil zeggen dat de inkomende koele luchtstroom niet meer langs de warmtewisselaar wordt geleid waardoor de lucht in het pand kan afkoelen. Dit is vooral in de zomer belangrijk wanneer opwarming binnen ongewenst is. Bij een volautomatisch systeem, dat gekoppeld is aan een temperatuursensor regelt het apparaat zelf wanneer de bypass wordt ingeschakeld. Zo blijf je in het pand toch een comfortabele temperatuur houden. Het systeem moet echter niet verward worden met een airconditioningssysteem want het koelt de inkomende warme buitenlucht niet of slechts gedeeltelijk af.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bekijk ons assortiment.



[Nieuwsbrief title]

 Nieuwsbrief

[Nieuwsbrief formulier]

   

Aanmelden nieuwsbrief