Flexibele Luchtkanalen

flexibele luchtkanalen

Flexibele luchtkanalen - ook wel flexibele slangen genoemd - worden gebruikt om het kanalensysteem te verbinden aan ventilatoren, roosters of rozetten. Er zijn verschillende soorten flexibele luchtkanalen. De flexibele slangen zijn leverbaar in diverse materialen zoals PVC, aluminium, RVS, gegalvaniseerd staal en aluminiumfolie. Daarnaast worden de flexibele slangen geïsoleerd, thermisch geïsoleerd en akoestisch geïsoleerd geleverd.

Semi-flexibele slangen

De flexibele slangen van aluminium, RVS of gegalvaniseerd staal worden ook wel semi-flexibel genoemd omdat ze door de aard van het materiaal vrij stug zijn. De rvs-slangen worden vaak gebruikt voor rookgas afvoer. De andere semi-flexibele slangen zijn geschikt om te gebruiken als er zwaardere mechanische sterkte nodig is. De standaardlengte voor de aluminium slangen is 3m. Deze is gecomprimeerd tot een lengte van 1m.

Ongeïsoleerde slangen

In woningen wordt vaak gewerkt met niet-geïsoleerde slangen. Denk hierbij aan de afzuigventilator in een woning die op het kanalensysteem of op het uitblaaskanaal naar buiten aangesloten moet worden. Hiervoor worden meestal slangen van aluminium laminaat gebruikt. De afzuigkap wordt meestal met witte of grijze pvc-slang aangesloten. Bij industriële toepassingen zoals afzuiging van lasdampen, worden vaak slangen van PVC toegepast. PVC is beter bestand tegen chemische invloeden. De standaard niet-geïsoleerde slangen hebben een lengte van 10m. Deze slangen worden gecomprimeerd geleverd in een doos van ongeveer 70-100cm.

Thermisch geïsoleerde slangen

Thermisch geïsoleerde slangen worden toegepast als temperatuuroverdracht tussen de ruimte en de ventilatielucht moet worden beperkt. Thermisch geïsoleerde slangen bestaan uit een aluminium binnen- en buitenmantel. Beide mantels zijn dampdicht. Hierdoor kan er geen vocht in de tussenliggende glasvezelisolatie komen en kan er daar geen condens ontstaan. Hiermee wordt schimmelvorming in de isolatie voorkomen. De standaard geïsoleerde slangen hebben een lengte van 10m. Deze slangen worden gecomprimeerd geleverd in een doos van ongeveer 70-100cm.

Akoestisch geïsoleerde slangen

Akoestisch geïsoleerde slangen worden gebruikt om roosters, ventielen of ventilatoren aan te sluiten op het kanalensysteem. De binnen mantel van een akoestisch geïsoleerde slang is voorzien van een perforatie. Door deze perforatie gaat het geluid uit het kanaal en komt dit in de glasvezelisolatie die het geluid gedeeltelijk absorbeert. Hierdoor wordt er minder geluid door het kanaal getransporteerd. Daarnaast zal er geluid door de buiten mantel worden uitgestraald. Dit geluid komt dan boven het verlaagde plafond of in de technische ruimte.

De akoestisch geïsoleerde slang wordt ook vaak toegepast als overspraakdemping in kanaalsystemen in de woningbouw. Als er meerdere (slaap)kamers op 1 leiding zijn aangesloten, kan het geluid zich via het kanaal van de ene ruimte naar de andere ruimte verplaatsen.

Akoestisch geïsoleerde slangen bestaan uit een aluminium binnen en buiten mantel. De binnen mantel is geperforeerd, de buiten mantel is dampdicht. Om de binnen mantel zorgt een kunststof barrier ervoor dat er geen vezels van de glasvezelisolatie in de luchtstroom kunnen komen. Door de dampdichte buiten mantel kan er geen vocht in de tussenliggende glasvezelisolatie komen en daar condenseren. Hierdoor zal er in de isolatie geen schimmelvorming optreden. De standaard geïsoleerde slangen hebben een lengte van 10m. Deze slangen worden gecomprimeerd geleverd in een doos van ongeveer 70-100cm.

Flexibele dempers

Flexibele dempers hebben de voordelen van de akoestisch geïsoleerde slangen maar worden geleverd in lengtes van 1 meter. De einden van de slang zijn afgewerkt of voorzien van een metalen aansluitbus. Hierdoor is de montage makkelijker en sneller. Door het toepassen van een binnen mantel van non-woven polypropyleen worden nog hogere dempingswaarden bereikt. Daarbij is deze binnen mantel hydrofoob.

Kwaliteit

Flexibele luchtkanalen zijn er in veel verschillende kwaliteiten. Flexibele slangen worden van verschillende diktes materiaal gemaakt, er worden verschillende soorten isolatie gebruikt en voor de sterkte wordt een metalen wapening in de buiten mantel gewikkeld. Door het gebruik van de verschillende materialen is er een grote verscheidenheid in kwaliteiten. Belangrijk is de brandklasse van de slang. Een goede slang draag niet bij aan het verspreiden van brand of het ontwikkelen van rook bij brand. Voor het toepassen van slangen in schepen moet een slang voorzien zijn van een Marine-keur.

Normen

NEN-EN 13501-1 Brandclassificatie van bouwproducten en bouwdelen
NEN-EN 13180 Afmetingen en mechanische eisen voor flexibele kanalen
2014/90/EU Marine Equipment Directive (MED)

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bekijk ons assortiment.

 [Nieuwsbrief title]

 Nieuwsbrief

[Nieuwsbrief formulier]

   

Aanmelden nieuwsbrief