Toevoer- en retourroosters


Wat zijn ventilatieroosters?

Een ventilatierooster is een rooster dat ervoor zorgt dat vuile, vochtige lucht uit een ruimte kan worden afgevoerd en schone, droge lucht naar binnen kan stromen. Ventilatieroosters maken deel uit van een ventilatiesysteem en zitten onder andere in muren, ramen en deuren

Waarom gebruikmaken van ventilatieroosters?

Ventilatieroosters dragen bij aan een goed leefklimaat. Een ventilatierooster zorgt ervoor dat lucht zich makkelijk kan bewegen tussen de verschillende ruimtes. Hierdoor heb je een constante afvoer van vervuilde lucht en constante toevoer van frisse lucht. Vervuilde lucht is vochtig en kan giftige stoffen bevatten, zoals koolmonoxide en vluchtige organische stoffen. Door vervuilde lucht kunnen mensen ziek worden. Daarnaast kan vervuilde lucht de staat van een woning of pand aantasten. Zo zorgt vochtige lucht ervoor dat er schimmels en bacteriën ontstaan. Door het gebruik van ventilatieroosters wordt de gezondheid bevorderd en blijft het pand comfortabel.

Hoe werken ventilatieroosters?

Ventilatieroosters kunnen gebruikt worden in panden met zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie. De roosters werken aan de hand van luchtdrukverschillen en zijn gebaseerd op het natuurkundige principe dat warme lucht opstijgt. Eerst stroomt schone, frisse buitenlucht via lager gelegen ventilatieroosters naar binnen. Vervolgens verlaat de vuile, warme lucht het pand via hoger gelegen ventilatieroosters. Daarnaast kan lucht zich bewegen naar meerdere ruimtes door ventilatieroosters binnen een pand en gleuven onder binnendeuren.

Waar moet je op letten als je ventilatieroosters koopt?

Er is een enorm groot aanbod aan ventilatieroosters op de markt en er is voor elke situatie een passend ventilatierooster. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan er ook een ventilatierooster op maat gemaakt worden. Bij de keuze van het juiste rooster, zijn de volgende punten van belang:

  • Wil je lucht toevoeren of afvoeren?
  • Hoeveel lucht wil je verplaatsen?
  • Heb je ventilatieroosters nodig in een pand of in de buitenmuren?
  • In welke ruimtes wil je de ventilatieroosters plaatsen?
  • Van welk materiaal wil je de ventilatieroosters hebben?
  • In welke kleur wil je de ventilatieroosters hebben?
  • Wil je ventilatieroosters met een filter?
  • Wil je zelf de luchtstroom in de hand hebben?
  • Welke afmetingen moeten de ventilatieroosters zijn?
  • Op welke manieren kunnen de ventilatieroosters worden bevestigd?
Het kan lastig zijn om al deze vragen zelf te beantwoorden. Bij Spirair werken vakmensen die samen met de klant een plan op kunnen stellen.

 

Welke ventilatieroosters zijn er?

 

Gevelrooster

Gevelroosters worden gebruikt aan de buitenkant van een pand. Deze kunnen lucht af- en toevoeren en zijn vaak rond of vierkant. Gevelroosters zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, zoals aluminium en kunststof. Bovendien zijn de roosters te gebruiken bij zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie, waaronder warmteterugwinsystemen. Er zijn ook gevelroosters met extra functies, zoals terugslagkleppen. Deze zorgen ervoor dat regenwater buiten blijft en tegengestelde luchtstromen worden voorkomen.

 

Buitenmuurrooster

De naam buitenmuurroosters zegt het al: deze worden geplaatst in de buitenmuren. De roosters kunnen voor zowel de toe- als afvoer van lucht zorgen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vaak in gegalvaniseerd staal en aluminium. Buitenmuurroosters kunnen grote luchtvolumes aan en houden regenwater buiten.

 

Wervelroosters

Wervelroosters zijn uitermate geschikt om te laten plaatsen in een plafond of spirobuis. De roosters zorgen voor een optimaal comfort doordat het de lucht in de ruimte goed verdeelt, ideaal voor grote ruimtes. Het maakt hierbij niet uit of de lucht koud of warm is. Wervelroosters zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn soms zelfs instelbaar. Hierdoor heb je de luchtstroom zelf in de hand.

 

Jetroosters

Jetroosters zijn ideaal voor grote en hoge ruimtes met een mechanische ventilatie. De roosters worden daarom vaak gebruikt in winkelcentra en grote kantoorpanden. Een groot voordeel is dat ze bij een hoge luchtsnelheid toch relatief stil zijn. De jetroosters kunnen aangesloten worden op rechte luchtkanalen, flexibele slangen en spirobuizen. De roosters kunnen ingesteld worden, waardoor je de luchtstroom dus zelf in de hand hebt. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar

 

Kanaalroosters

Kanaalroosters worden altijd op spirobuizen bevestigd. Ze worden daarom ook spirobuisroosters genoemd. Kanaalroosters zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en kunnen zowel lucht af- als toevoeren. Door de instelbare schoepen heb je zelf de luchtstroom in de hand. Kanaalroosters zijn te koop in verschillende maten en kleuren.

 

Wandroosters

Wandroosters kun je niet alleen op binnenmuren plaatsen, maar ook op deuren en rechthoekige kanalen. Ze zijn ideaal voor het afvoeren van zowel koude als warme lucht. De roosters zijn vooral populair in grote ruimtes, zoals kantoren en theaters. Wandroosters kunnen uitgerust worden met diverse schoepen. Zo kunnen ze vaste of instelbare schoepen hebben, waardoor je dus kunt kiezen of je de luchtstroom zelf in de hand wilt hebben. Bovendien zijn er wandroosters met gestanste schoepen, deze kun je ook gebruiken op buitenmuren. Er zijn ook zichtdichte doorvoerroosters, die met name in deuren van kleedkamers en toiletten worden gebruikt.

 

Plafondroosters

Plafondroosters voor systeemplafonds 600×600 worden geplaatst op plafonds. De roosters worden veel gebruikt in grote kantoorpanden en winkelcentra met een mechanische ventilatie, omdat ze veel lucht kunnen verwerken. Plafondroosters kunnen lucht toevoeren en afvoeren. Veel modellen kunnen vaak echter maar één van de twee.

Het onderhoud van ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn vaak onderhoudsvriendelijk. De roosters hoeven gemiddeld maar twee keer per jaar schoongemaakt te worden. Doorgaans zijn de onderdelen afneembaar, waardoor je het onderhoud zelf kunt doen. Je kunt de ventilatieroosters dan afzuigen met een stofzuiger en schoonmaken met een sopje.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bekijk ons assortiment.



[Nieuwsbrief title]

 Nieuwsbrief

[Nieuwsbrief formulier]

   

Aanmelden nieuwsbrief